Манастир “Св. Јован Бигорски”

Свети Јован Бигорски е манастир од 19 век кој стои на падините на Дебарската планина. Бистра, над бреговите на реката Радика. Иако беше релативно нов, Свети Јован беше изграден врз остатоци од постара црква, датирана од 1021 година.

Изграден на стрмна падина опкружена со густо дрво и карпести ридови, Свети Јован потсетува на карпите врвни манастири на планината. Атос во Грција.

Бидејќи манастирот е посветен на Свети Јован Крстител, верниците веруваат дека иконите со неговиот лик се благословени со чудесна исцелителна моќ.

Манастирот има мал сребрен ковчег со наводни мошти на Свети Јован. Манастирскиот комплекс вклучува трпезарија и стар монашки дом, кула, куќа на карнела и две фонтани за излевање со свежа планинска вода.

Извор: Истражи ја Македонија

Recent Posts

Тиквешко езеро
06/06/2016
 Галичник – планинско село
06/06/2016