Price
The tour is not available yet.

Proceed Booking

Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

5801


Зошто да резервирате со нас?

 • Најниска цена
 • Грижа за корисници
 • Грижливо одбрани тури и активности
 • Загарантирано задоволство


Имате прашање?

Не двоумете се да не повикате. Ние сме стручен тим и ние сме среќни што ќе разговараме со вас.

+389-77-123-456

info@adventuretrails.mk

Срцето на регион Река: Битуше, езеро Локув и водопад Дуф

0
 • 7 часа
 • Максимум лица : 25
 • Цела година
 • Туристички водич
 • Минимална возраст : 12+
 • Почетна локација: Маврови Анови

Ретки се местата каде што на толку мал простор се концентрирани најразлични природни убавини како што е случајот со Реканскиот предел.

До селото Битуше се пристигнува по тесен и стрмен планински пат, кој поминува низ Ростуше. А на неколку километри оттука низ густата шума се наоѓа и глацијалното езеро Локув, едно од најниските леднички езера во Македонија. Интересен простор за еднодневна посета, но и за кампување и за уживање во прекрасната природа. Вистински предизвик за вљубениците во природните убавини.

Патеката почнува од храмот „Св. Кирил и Методиј“, скит на Бигорскиот манастир, кој требало да функционира како летна школа за веронаука на млади во Македонија.

Погледот недвојбено ќе ви застане и на огромните карпи горе кон Крчин. Како куриозитет, токму во тој правец се наоѓаат остатоците од некогашна црква. Интересно е што влезот од некогашната црква се наоѓа на албанска територија, додека олтарот е на македонска страна. Според кажувањата на монасите, големиот христијански празник Преображение Христово до пред осумдесетина години се одбележувал со искачување на голем број верници од двете страни на планината Крчин и со заедничко чествување на врвот, на 2.341 метар надморска висина. Од 2016 година, на иницијатива на братството од манастирот „Св. Јован Бигорски“ повторно се враќа традицијата на посета на црквата.

Но, патеката кон глацијалното езеро е значително поблага и полесна од искачувањето на Крчин. Локув, крајната дестинација од ова планинарење, е најпознатото од дешатски леднички езера. Движејќи се низ буковата шума, вниманието постојано го одвлекуваат соседните планини и доминантни врвови.

По враќањето на почетната точка, храмот „Св Кирил и Методиј“, со превоз се продолжува кон село Ростуше. На самиот влез во селото се наоѓа и почетокот на патеката што води до еден од најубавите водопади во државата. Водопадот Дуф е висок 28 метри, а пристапот до него е по обележана пешачка патека во должина од малку повеќе од еден километар. Движењето е по кањонот на Ростушка Река, каде што е посебно впечатлива длабочината на кањонот, но и големата температурна разлика, посебно во летниот период. На крајот на кањонот се  наоѓа карпа низ чијшто процеп истекува вода во импозантна и моќна глетка. На делови од патеката може да го забележите импозантниот Бигорски манастир, а многумина, можеби, за првпат ќе го видат од оваа перспектива.

На крај, планирана е посета на Бигорскиот манастир и на „Куќа на Мијаците“, ресторан и вистински музеј на целиот регион.

Забелешка: Почетна точка на турата е Маврово. Турата вклучува организиран превоз до село Битуше. Планинарската патека од храмот „Св. Кирил и Методиј“ над село Битуше до местото Локув е во должина од околу осум километри во двата правци. Патеката од село Ростуше до водопадот Дуф е во должина од два километра во двата правци.

Локација за поаѓање и враќање

Маврови Анови

Време на поаѓање

08:00

Цената вклучува

 • Превоз од различни локации
 • Туристички водич
 • Ручек во локален ресторан
 • Флаери и брошури
Фотографии
Мапа

ЧПП

I'm a solo traveller, is there a single supplement?

A wonderful serenity has taken possession of my entire soul, like these sweet mornings of spring which I enjoy with my whole heart. I am alone, and feel the charm of existence in this spot, which was created for the bliss of souls like mine. I am so happy, my dear friend, so absorbed in the exquisite.

Which currency is most widely accepted on this tour?

– Austria – Euro (EUR)
– France – Euro (EUR)
– Germany – Euro (EUR)
– Italy – Euro (EUR)
– Netherlands – Euro (EUR)
– Switzerland – Swiss franc (CHF)
– United Kingdom – Pound sterling (£)

Should I book pre/post tour accommodation?

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia.

It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth. Even the all-powerful Pointing has no control about the blind texts it is an almost unorthographic life One day however.

What is cancellation policy?

A wonderful serenity has taken possession of my entire soul, like these sweet mornings of spring which I enjoy with my whole heart. I am alone, and feel the charm of existence in this spot, which was created for the bliss of souls like mine. I am so happy, my dear friend, so absorbed in the exquisite.

3 travellers are considering this tour right now!