Price
The tour is not available yet.

Proceed Booking

Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

5623


Зошто да резервирате со нас?

 • Најниска цена
 • Грижа за корисници
 • Грижливо одбрани тури и активности
 • Загарантирано задоволство


Имате прашање?

Не двоумете се да не повикате. Ние сме стручен тим и ние сме среќни што ќе разговараме со вас.

+389-77-123-456

info@adventuretrails.mk

Двата мијачки бисери (Лазарополе, Гари)

0
 • 5 часа
 • Максимум лица : 25
 • Цела година
 • Туристички водич
 • Минимална возраст : 16+
 • Почетна локација: Маврови Анови

Малореканскиот крај со селата Гари, Лазарополе, Тресонче, Селце, Росоки, Осој и Могорче е еден од најубавите региони во државата.Името го добива по Мала Река,која е најголемата лева притока на реката Радика, со должина од 21,3 километри, а вливот во Радика е на местото викано Бошков мост. Обожавателите на најчиста, недопрена, исконска природа неизбежно треба да го имаат во листата на посетени места.

Гари, првиот мијачки бисер во оваа тура, е родното место на Петре Филиповски – Гарката, еден од најпознатите копаничари, чиишто врвни дела и денес ги красат иконостасите во црквитениз земјава. Овде, во Гари, пиеме кафе и уживаме во типична македонска архитектура.

За Лазарополе,од кој било селанец ќе го слушнете преданието за неговото име, според кое се вели дека селаните што бегале од Турците се скриле во пештерата Калина Дупка, но Турците ги пронашле и ги убиле сите селани. Се спасил само Лазар, кој успеал да им побегне и да излезе во полето каде што основал ново село, именувано токму ЛазарополеЛазарополе се наоѓа на 1.350 метри надморска височина, што, секако, условува да има свежи и пријатни лета, но, од друга страна, долги и студени зими.

Едно од најинтересните места, кое овозможува директно „вкусување“ на природата, епрошетката низ шума до врвот Соколица (1.0471 мн.в.).Едночасовната прошетка, која почнува од Лазарополе, е погодна и за фамилијарно раздвижување бидејќи е кратка и релаксирана. Попатно ќе наидеме намалата црква„Свети Спас“, а кога ќе стигнеме на самата карпа каде што е поставен крст, ќе ве одушеви погледот наоколу.Вистинскисоколов поглед.Од далеку Лазарополе, почетната дестинација, сега личи на големо гнездо, а се протега поглед и конселата Осој и Могорче, кон околните планини и врвови, кои се издигнуваат насекаде околу вас, а под вас Тресонечка Река. „Одете да го видите нашето Колорадо“, со тие зборови една повозрасна жена ја опиша оваа феноменална панорама.

По фантастичната прошетка, време е за одмор и за уживање. Во центарот на село Лазарополе, во „Калин хотел“, уживаме во вкусна храна и одушевувачки амбиент.

За крај, одиме во манастирот посветен на свети Ѓорѓи Победоносец, којсе наоѓа во близина на Дебар, во селото Рајчица. Патот поминува покрај ДебарскоЕзерои преку познатиот мост, кој е подолг од 300 метри.Манастирот е метох на Бигорскиот манастир. Плени со својата убавина. Вреди да сенапиеме уште едно кафе, заедно со монахињите, кои ги откриваат тајните на монашкиот живот.

Логистички информации: Почетна точка на турата е Маврово. Турата вклучува организиран превоз до село Лазарополе. Планинарската патека од селото Лазарополе до врвот Соколица и црквата „Свети Спас“ е со должина одпет километраво двата правци и со висинска разлика од околу 200 метри.

Локација за поаѓање и враќање

Маврови Анови

Време на поаѓање

08:00

Цената вклучува

 • Превоз од различни локации
 • Туристички водич
 • Ручек во локален ресторан
 • Флаери и брошури
Фотографии
Мапа

ЧПП

I'm a solo traveller, is there a single supplement?

A wonderful serenity has taken possession of my entire soul, like these sweet mornings of spring which I enjoy with my whole heart. I am alone, and feel the charm of existence in this spot, which was created for the bliss of souls like mine. I am so happy, my dear friend, so absorbed in the exquisite.

Which currency is most widely accepted on this tour?

– Austria – Euro (EUR)
– France – Euro (EUR)
– Germany – Euro (EUR)
– Italy – Euro (EUR)
– Netherlands – Euro (EUR)
– Switzerland – Swiss franc (CHF)
– United Kingdom – Pound sterling (£)

Should I book pre/post tour accommodation?

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia.

It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth. Even the all-powerful Pointing has no control about the blind texts it is an almost unorthographic life One day however.

What is cancellation policy?

A wonderful serenity has taken possession of my entire soul, like these sweet mornings of spring which I enjoy with my whole heart. I am alone, and feel the charm of existence in this spot, which was created for the bliss of souls like mine. I am so happy, my dear friend, so absorbed in the exquisite.

4 travellers are considering this tour right now!