Price
The tour is not available yet.

Proceed Booking

Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

5827


Зошто да резервирате со нас?

 • Најниска цена
 • Грижа за корисници
 • Грижливо одбрани тури и активности
 • Загарантирано задоволство


Имате прашање?

Не двоумете се да не повикате. Ние сме стручен тим и ние сме среќни што ќе разговараме со вас.

+389-77-123-456

info@adventuretrails.mk

Приказната за Богомилите и водопад Бабуна

0
 • 7 часа
 • Максимум лица : 25
 • Април - Октомври
 • Туристички водич
 • Минимална возраст : 16+
 • Почетна локација: Велес

Бабуни, Богомили… најинтересните појави од средновековното минато карактеристични заобласта Азот, лоцирана во центарот на државата, позната по Солунска Глава и природните убавини.

Од учењето на богомилите треба да се издвои нивното непочитување на крстот, причеста, тврдењето дека Исус Христос е роден од обична жена, непочитувањето на иконите, непризнавањето на крштавањето, спротивставувањето на раскошот, непризнавањето на црковниот ред и на феудалците…залагањетои нагласувањето на слободата на совеста и на човекот, еднаквоста, рамноправноста и социјалната правда. Богомилството ќе се рашири не само на Балканскиот Полуостров, туку и во Италија, централна Европа, па сè до Шпанија.

Во Богомила, веднаш ќе го забележите стариот римски мост, функционален веќе неколку столетија, со импресивен лак над реката Бабуна. Во непосредна близина е и спомен-куќата на Петар Поп Арсов, еден од основоположниците на Македонската револуционерна организација. Во овој регион се и Папрадиште и Ореше, мијачки острови среде регион во кој живеат Брсјаци.

Патот до изворите на рекатаБабуна води од село Нежилово. Потребни се три до четири часа пешачење за да се пристигне до изворот од кој бликнува чиста и многу студена вода. Се оди по широк земјен патод којпо околу шест километрисе дели исклучително атрактивна тесна планинарска патека. Преминувајќи ги неколкуте потоци, патот води паралелно со реката и се извишува до висина што надминува 1.300 метри. Одлично маркираната патека води во срцето на Мокра Планина. Огромните букови дрвја нудат пријатна ладовина, а погледот кон НежиловиСтение застрашувачки. На стотина метри под изворите се отвора најубавиот дел од патеката. Прекрасенводопад висок десетина метри. Најхрабрите влегуваат во студените води, но задржувањето во водата може да биде само неколку секунди. А бојата е посебно чудна. Зеленикавосината боја го прави целиот амбиент посебно волшебен.За тоа колку овој планински масив е богат со вода говори и фактот што од западната страна на планината во областа Порече извира една од најубавите, но и најкратки реки во државата, Белица.

Големиот рибник и ресторан во Нежилово е идеално место за пауза по планинарењето, а токму тоа е последната точка од богомилската тура. 

Логистички информации: Почетна точка на турата е Велес. Турата вклучува организиран превоз до село Нежилово. Патеката од село Нежилово до водопадите на река Бабуна во двата правци е во должина од околу 18 километри. Потребна е добра физичка подготвеност и соодветни обувки и облека за движење во природа. Потребно време за реализирање на турата околу седум часа.

Локација за поаѓање и враќање

Велес

Време на поаѓање

08:00

Цената вклучува

 • Превоз од различни локации
 • Туристички водич
 • Ручек во локален ресторан
 • Флаери и брошури
Фотографии
Мапа

ЧПП

I'm a solo traveller, is there a single supplement?

A wonderful serenity has taken possession of my entire soul, like these sweet mornings of spring which I enjoy with my whole heart. I am alone, and feel the charm of existence in this spot, which was created for the bliss of souls like mine. I am so happy, my dear friend, so absorbed in the exquisite.

Which currency is most widely accepted on this tour?

– Austria – Euro (EUR)
– France – Euro (EUR)
– Germany – Euro (EUR)
– Italy – Euro (EUR)
– Netherlands – Euro (EUR)
– Switzerland – Swiss franc (CHF)
– United Kingdom – Pound sterling (£)

Should I book pre/post tour accommodation?

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia.

It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth. Even the all-powerful Pointing has no control about the blind texts it is an almost unorthographic life One day however.

What is cancellation policy?

A wonderful serenity has taken possession of my entire soul, like these sweet mornings of spring which I enjoy with my whole heart. I am alone, and feel the charm of existence in this spot, which was created for the bliss of souls like mine. I am so happy, my dear friend, so absorbed in the exquisite.

3 travellers are considering this tour right now!