Best Seller
The tour is not available yet.

Proceed Booking

Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

5969


Зошто да резервирате со нас?

 • Најниска цена
 • Грижа за корисници
 • Грижливо одбрани тури и активности
 • Загарантирано задоволство


Имате прашање?

Не двоумете се да не повикате. Ние сме стручен тим и ние сме среќни што ќе разговараме со вас.

+389-77-123-456

info@adventuretrails.mk

Патот на виното – Тиквешко езеро, семејна винарија, манастир Полог

0
 • 5-6 часа
 • Максимум лица : 8
 • Мај - Октомври
 • Туристички водич
 • Минимална возраст : 12+
 • Почетна локација: Кавадарци

Доживеј го Тиквешќе ви ги открие најмистериозните и најдалечни убавини на Тиквешкиот регион. Ако Дебарско Езеро, Глобочица, Калиманци се лесно пристапни и патот води речиси постојано по нивниот брег, тоа не важи за Тиквешко Езеро. Скриено длабоко кон изолираното Мариово, езерото е достапно само за лицата штосакаат да истражуваат. За тоа колку бил длабок кањонот на Црна Река зборува и фактот што езерото има длабочина поголема од таа на Преспанско Езеро.

Почнувајќи од т.н. Ресавски Залив, глисерот ве води13километри јужно, поминувајќи покрај стариот град Тиквеш, пасѐ до манастирот посветен на св. Ѓорѓи. Манастирот е познат и како Полошки манастир, а името го добива по селото Полошко, целосно потопено со создавањето на ТиквешкоЕзеро. Пред изградбата на езерото манастирот бил над живописниот кањон на Црна Река. Денес единствениот пристап до манастирот е по воден пат.

Дали е тоа црквата мавзолеј на Јован Драгушин, чиjшто скелете откриен во црквата, која е врската на манастирот со Света Гора, како се откриени ликовите на ктиторите, кои се мистериозните фрески и какви чуда се поврзуваат со посетата на овој манастир? Ќе ја чуете и легендата за локалитетот МоминскаКарпа. За да ја спасат својата чест,три девојки од село Галиште се фрлаат од карпата. За да не се премисли некоја, претходно си ги врзуваат плетенките една со друга.И денес огромната карпа влева страв, но и почит за херојскиот чин.

Дали знаете дека високо над езерото постојат пештерни цркви од 14 век во кои монасите живееле осаменички живот посветен на Бога? Токму еден таков средновековен бисер е пештерната црква посветена на св Лазар, дел од македонската Света Гора.

Тиквешките услови се посебни за одгледување винова лоза, па многу семејства од овој регион прават домашни вино и ракија. Мора да ги пробаме, нели? А каде, ако не во семејна винарска визба во Кавадарци. Турата завршува со посета на локалитетот Моклиште. Локалитетот го оправдува своето име, кое значи влажно место, бидејќи во непосредна близина се наоѓа и Ваташка Река. Моклишкиот манастир е посветен на свети Николаи датира од крајот на 16век.

Интересно е што само неколку километри над тоа место се наоѓа Моклишко Езеро,езерошто е единствено во државата по начинот на кој е настанато, а што е друго интересно за овој крај ќе дознаеме тука.Моклиште е атрактивнавикенд-локација каде што може да уживате во добра храна од неколкуте ресторани. Можеби ќе чуете и некоја чудна рибарска приказна поврзана со ТиквешкоЕзеро. Ги има многу.По посетата на Моклишкиот манастир следува вкусна закуска во локалните ресторани.

Логистички информации: Почетна точка на турата е Кавадарци. Турата вклучува превоз до Ресавски Залив и Моклиште и превоз со глисер по Тиквешко Езеро. Капацитетот на глисерот е осум лица. Потребно време за реализација на турата е околу пет часа.

Локација за поаѓање и враќање

Кавадарци

Време на поаѓање

08:00

Време на поаѓање

 • Превоз од различни локации
 • Превоз со глисер
 • Ручек во локален ресторан
 • Туристички водич
 • Флаери и брошури
Фотографии
Мапа

ЧПП

I'm a solo traveller, is there a single supplement?

A wonderful serenity has taken possession of my entire soul, like these sweet mornings of spring which I enjoy with my whole heart. I am alone, and feel the charm of existence in this spot, which was created for the bliss of souls like mine. I am so happy, my dear friend, so absorbed in the exquisite.

Which currency is most widely accepted on this tour?

– Austria – Euro (EUR)
– France – Euro (EUR)
– Germany – Euro (EUR)
– Italy – Euro (EUR)
– Netherlands – Euro (EUR)
– Switzerland – Swiss franc (CHF)
– United Kingdom – Pound sterling (£)

Should I book pre/post tour accommodation?

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia.

It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth. Even the all-powerful Pointing has no control about the blind texts it is an almost unorthographic life One day however.

What is cancellation policy?

A wonderful serenity has taken possession of my entire soul, like these sweet mornings of spring which I enjoy with my whole heart. I am alone, and feel the charm of existence in this spot, which was created for the bliss of souls like mine. I am so happy, my dear friend, so absorbed in the exquisite.

4 travellers are considering this tour right now!