Price
The tour is not available yet.

Proceed Booking

Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

5667


Зошто да резервирате со нас?

 • Најниска цена
 • Грижа за корисници
 • Грижливо одбрани тури и активности
 • Загарантирано задоволство


Имате прашање?

Не двоумете се да не повикате. Ние сме стручен тим и ние сме среќни што ќе разговараме со вас.

+389-77-123-456

info@adventuretrails.mk

Мариово: Живот пред еден век – Градешница, Старавина и Зовиќ

0
 • 7 часа
 • Максимум лица : 25
 • Цела година
 • Туристички водич
 • Минимална возраст : 12+
 • Почетна локација: Битола

На педесетина километри од Битола се наоѓа, можеби, најизолираниот дел во државата– Мариово. Патот преку Новаци, Маково и Рапеш нѐ води во Старавина, а од тука има уште само трикилометри до село Градешница. Последното село во битолскиот крај на Мариово. По патот,паузата на Рапешки мостна Црна Рекаќе биде вистински одмор за вашите сетила.

Меѓу селата Старавина и Градешница е тврдината Пешта, поврзана со познатата Мариовска буна во средината на XVI век и со приказната за Калеш Анѓа, но тврдината е разурната поради временските услови, но и како резултат од последиците од Првата светска војна.Од седумте цркви во Градешницанајголема е таа што е посветена на св. Никола, главна црква лоцирана сретсело, со убава чешма пред самиот влез. Центарот на селото личи на мал градски плоштад. Само имагинацијата денес може да ве врати во минатото и да претпоставите како се одвивал животот пред еден век.

Само на стотина метри од центарот на селото веднаш ќе се соочите со немите сведоци на минатото, чиишто траги сè уште се забележуваат. Од лева страна во една од селските куќи стојат голем број гранати, бомби, војнички шлемови од различни војски, бајонети, фенери, пушки…. од времето на Првата светска војна.

Во близина на црквата „Св. Спас“ ќе може да ги погледнетевинарските визби во карпи стари со милениуми. Ги има многу во Мариово. Ќе слушнете за овој уникатен начин на производство на вино, а ќе ги забележите и длабените кругови во цврстите карпи од кои се изработувале воденичарски камења.

Во селото од далеку ќе ја слушнете силната Градешничка Река. Собирајќи ги водите од Ниџе Планина, реката е многу брза во пролетниот период. За убавините на целиот регион доволно говори и фактот што веднаш од другата страна на планината се наоѓа селото Пожарско (Лутраки) со убавите бањи соприродна топла вода. Ги дели само планината, таму горе е врвот Кајмакчалан, а источно и врвот Сокол и Добро Поле. Местото на најголемиот хорор за време на големата војна.

Посетата на село Старавина ќе биде искористена за посета на главната црква  „Успение на Богородица“.  Ќе дознаете зошто горната црква во селото никогаш не била завршена и зошто фреските во црквите претходно биле испишани на грчки.

Последниот дел од авантурата е посета на селотоЗовиќ и на прекрасниот мост во селото над Градешка Река. Сигурно ќе го препознаете бидејќи често е користен во филмски сцени.Доколку дозволуваат временските услови, капењето во една од најчистите реки во близина на мостот ви гарантира незаборавно и уникатно искуство.

На крај турата завршува со храна подготвена под вршник во етноресторан во селото Зовиќ.

Логистички информации: Почетна точка на турата е Битола. Турата вклучува организиран превоз до селата во Мариово. За искачување и спуштање до/од тврдината Пешта се потребни околу 40 минути.

Локација за поаѓање и враќање

Битола

Време на поаѓање

08:00

Цената вклучува

 • Превоз од различни локации
 • Туристички водич
 • Ручек во локален ресторан
 • Флаери и брошури
Фотографии
Мапа

ЧПП

I'm a solo traveller, is there a single supplement?

A wonderful serenity has taken possession of my entire soul, like these sweet mornings of spring which I enjoy with my whole heart. I am alone, and feel the charm of existence in this spot, which was created for the bliss of souls like mine. I am so happy, my dear friend, so absorbed in the exquisite.

Which currency is most widely accepted on this tour?

– Austria – Euro (EUR)
– France – Euro (EUR)
– Germany – Euro (EUR)
– Italy – Euro (EUR)
– Netherlands – Euro (EUR)
– Switzerland – Swiss franc (CHF)
– United Kingdom – Pound sterling (£)

Should I book pre/post tour accommodation?

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia.

It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth. Even the all-powerful Pointing has no control about the blind texts it is an almost unorthographic life One day however.

What is cancellation policy?

A wonderful serenity has taken possession of my entire soul, like these sweet mornings of spring which I enjoy with my whole heart. I am alone, and feel the charm of existence in this spot, which was created for the bliss of souls like mine. I am so happy, my dear friend, so absorbed in the exquisite.

2 travellers are considering this tour right now!