Price
The tour is not available yet.

Proceed Booking

Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

5505


Зошто да резервирате со нас?

 • Најниска цена
 • Грижа за корисници
 • Грижливо одбрани тури и активности
 • Загарантирано задоволство


Имате прашање?

Не двоумете се да не повикате. Ние сме стручен тим и ние сме среќни што ќе разговараме со вас.

+389-77-123-456

info@adventuretrails.mk

Дом на видрите – Белчишко блато

0
 • 5 часа
 • Максимум лица : 25
 • Цела година
 • Туристички водич
 • Минимална возраст : 12+
 • Почетна локација: Охрид

Многу е тешко човек да добие слика за географските карактеристики на еден реон од пред неколку милиони години. Но, Сини Вирој, малиот реликт од дамнешното Десаретско Езеро, може за момент да потсети за изгледот на Дебрца пред пет милиони години. Белчишко Блато или, според неговите сини води, познато и како Сини Вирој, е едно од најголемите преостанати блата во Македонија. Се наоѓа на надморска височина од 760 метри во подножјето на Илинска Планина, под нејзиниот западен разгранок Габер.

Блатото е посебно интересно и поради поплавените евлови шуми. Петкилометарската патека покрај преубавите вирови и изворчиња со вода е идеална за рекреативно-туристички активности во природа. Погледот кон реката Матица, чиишто води завршуваат во Охридско Езеро, е фантастичен. Интересно е што во ова блато живее најмногубројната популација видри (Lutra lutra) во Северна Македонија, вклучена во категоријата на глобално загрозени видови. Поплавеното подрачје е идеална средина за овој исклучително вешт пливач, кој се храни со риби, ракови, жаби и со водни инсекти. Пределот долг период беше живеалиште и за биволот, кој ги сака реките и влажните низини. За жал, денес го нема, а како спомен за опстојувањето на ова моќно животно, кое најчесто се користело за транспорт и за орање, останаа роговите закачени на дел од куќите во овој предел

Оваа тура нуди уникатна можност за запознавање со богатата македонска традиција. Од Белчиште потекнува најпознатиот мајстор за изработка на традиционални музички инструменти, гајди и тапани. Тука ќе научите за специфичниот начин на нивната изработка, но и изворно ќе го слушнете нивниот звук.

Продолжуваме кон единствениот манастир во државата што е посветен на сите светци. Лоциран во близина на селото Лешани, манастирот познат како „си свети“ нуди рај на земјата, уживање и душевен спокој. Над манастирот има густа дабова и габерова шума, а под него плодно поле.

Ќе дознаете повеќе и за чудата на манастирот, исцелувања, имање пород, но и за чудото што се случи во 2004 година, чијшто сведок е отец Вартоломеј. Ќе чуете и за легендите за еден од најопеаните македонски народни херои, кој е родум од овој крај, Кузман Капидан.

Логистички информации: Почетна точка на тргнување е Охрид. Турата вклучува организиран превоз до/од село Белчиште. Турата е подобна за сите возрасти.

Локација за поаѓање и враќање

Охрид

Време на поаѓање

08:00

Цената вклучува

 • Превоз од различни локации
 • Туристички водич
 • Ручек во локален ресторан
 • Флаери и брошури
Фотографии
Мапа

ЧПП

I'm a solo traveller, is there a single supplement?

A wonderful serenity has taken possession of my entire soul, like these sweet mornings of spring which I enjoy with my whole heart. I am alone, and feel the charm of existence in this spot, which was created for the bliss of souls like mine. I am so happy, my dear friend, so absorbed in the exquisite.

Which currency is most widely accepted on this tour?

– Austria – Euro (EUR)
– France – Euro (EUR)
– Germany – Euro (EUR)
– Italy – Euro (EUR)
– Netherlands – Euro (EUR)
– Switzerland – Swiss franc (CHF)
– United Kingdom – Pound sterling (£)

Should I book pre/post tour accommodation?

Far far away, behind the word mountains, far from the countries Vokalia and Consonantia, there live the blind texts. Separated they live in Bookmarksgrove right at the coast of the Semantics, a large language ocean. A small river named Duden flows by their place and supplies it with the necessary regelialia.

It is a paradisematic country, in which roasted parts of sentences fly into your mouth. Even the all-powerful Pointing has no control about the blind texts it is an almost unorthographic life One day however.

What is cancellation policy?

A wonderful serenity has taken possession of my entire soul, like these sweet mornings of spring which I enjoy with my whole heart. I am alone, and feel the charm of existence in this spot, which was created for the bliss of souls like mine. I am so happy, my dear friend, so absorbed in the exquisite.

2 travellers are considering this tour right now!